the-three-major-three-week-racesI internasjonal sykkelsport er treukersritt noe av det tøffeste sykkelproffene går igjennom i løpet av en sesong. Det finnes tre store Europeiske etapperitt av denne typen:

  • Giro d’Italia (Italia Rundt)
  • Vuelta a España (Spania Rundt)
  • Tour de France

De utgjør sammen det som kalles Grand Tours. Det er kun 6 syklister som har klart å vinne samtlige Grand Tour ritt i løpet av sin kariere, blant annet legenden Eddy Merckx fra Belgia.

Giro d’Italia

Italia Rundt er årets første treukersritt, og går vanligvis av stabelen i mai. Det regnes av noen for å være det tøffeste av de tre Grand Tour rittene, fordi stigningene her er brattest. Berømte stigninger inkluderer Passo di Gavia, Passo dello Stelvio og Passo del Mortirolo.

Rittet har blitt arrangert siden 1909. Sammenlagtvinneren krones med en Rosa trøye, mens vinnere av poeng- og klatrekonkurransen får henholdsvis rød og blå trøye.

Vuelta a España

Spania Rundt er det nyeste av de tre Grand Tour rittene, med en historie som går tilbake til 1935. Det ble tidligere arrangert på våren, men har i nyere tid blitt lagt til september. Det anses av de fleste som det minst prestisjefulle av de tre Grand Tour rittene. Den røde trøya som tildeles sammenlagtvinneren er likevel selvsagt høyt ettertraktet, særlig blant de spanske syklisten. De har tradisjonelt prioritert dette rittet på hjemmebane høyt, og dermed tatt mange av sammenlagtseierne opp igjennom historien.

Tour de France

Tour de France arrangeres i Frankrike i juli, og regnes av de fleste for å være verdens største og viktigste sykkelritt. Det ble kjørt for første gang i 1903, og feiret i 2013 jubileum for ritt nummer 100 (det ble ikke avholdt under de to verdenskrigene).

Syklistene kjemper i hovedsak om den gule sammenlagttrøya, men også grønn poengtrøye, polkadott klatretrøye og hvit ungdomstrøye henger høyt. Thor Hushovd vant den grønne poengtrøya i 2005 og 2009. Etappeseiere er også noe som henger høyt. Her har Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff totalt vunnet 16 etapper. Vinne kan man også gjøre på http://www.roulette4fun.com/no, uten å måtte slite i 3 uker…