milan-san-remoDe såkalte “monumentene” er en sammensetning av verdens fem største endagsritt innen landeveissykling. De anses også for å være blant de eldste, mest prestisjefulle og historisk viktige. Seier i ett av rittene gir 100 poeng i UCI World Tour, som er det høyeste noe ritt kan gi. De foregår alle i Vest-Europa, i Italia, Frankrike og Belgia. Med unntak av ett, arrangeres de alle om våren, og inngår også i samlebetegnelsen “Vårklassikerne”.

Milan-San Remo

Milan-San Remo har blitt arrangert i Italia siden 1907. Løypa strekker seg 298 kilometer langs Ligurian-kysten, i relativt flate omgivelser, noe som har gitt mange spurtere muligheten til å vinne her. Alexander Kristoff vant for eksempel rittet i 2014, og ble med det første nordmann til å noensinne vinne Milan-San Remo.

Flandern Rundt

Flanderen Rundt starter i Brugge, og har målgang i Ninove. Rittet ble arrangert første gang i 1913, og løypa endres litt fra år til år. Felles for hvert år er imidlertid at løypa alltid inneholder lange strekk med brostein, samt bratte stigninger. Alexander Kristoff stakk av med seieren i 2014, og ble med dette også her første nordmann til å vinne.

Paris-Roubaix

Paris-Roubaix har blitt arrangert i Nord-Frankrike siden 1896. Løypa er i likhet med Flandern Rundt også kjent for brutale brosteinspartier, som tærer på syklistenes krefter. Ingen nordmenn har klart å vinne Paris-Roubaix, men Thor Hushovd fikk pallplasser i både 2009 og 2010.

Liège-Bastogne-Liège

Første utgave av Liège-Bastogne-Liège ble arrangert i 1892, og rittet er dermed det eldste av de fem “monumentene”. Rittet starter i den belgiske byen Liège, går gjennom Ardennene til Bastogne, før det sykles tilbake igjen til Liège. Det er kjent som et av verdens mest krevende ritt, på grunn av distansen, og krevende stigninger.

Giro di Lombardia

Det italienske rittet ble arrangert for første gang i 1905 under navnet Milan-Milan, og er det eneste av de fem “monumentene” som ikke arrangeres på våren. Det arrangeres i stedet i September. Ruten varierer typisk noe fra år til år, men Comosjøen og Madonna del Ghisallo-stigningen har alltid vært med.