worlds-mountain-bikeBirkebeineren eller “Birken”, arrangeres innen grenene ski (Birkebeinerrennet), løping (Birkebeinerløpet) og sykling (Birkebeinerrittet). Sykkelrittet ble for første gang arrangert i 1993. Det har utviklet seg til å bli det største terrengsykkelrittet i verden, når man måler etter antall deltakere.

Krevende løype

Rittet foregår hovedsakelig på grusvei, men har også enkelte strekk på asfalt, traktorvei og stier. Syklistene starter i Rena, og ender opp ved Håkons hall i Lillehammer. Traséen går gjennom OL-løypene i Lillehammer, og rundt sletta ved Lysgårdsbakkene. Ved Bringebusætra, Elgåsen, Kvarstad og Skramstadsætra er det plassert stasjoner hvor syklistene kan fylle på med mat og drikke. Tradisjonelt har rittet vært 92 kilometer, men i 2016 ble det kuttet 6 kilometer av løypa, og den er nå dermed på rundt 86 km. Hvor lang tid de beste trenger for å komme til mål avhenger selvsagt av vær og forhold, men vinneren av herreklassen har stort sett hatt tider rundt 2 timer og 40 minutter, mens de beste kvinnene bruker ca. en halvtime mer.

Stolte tradisjoner

Birkebeinerrittet har en lang og stolt tradisjon, med røtter helt tilbake til middelalderen, da kongesønnen Håkon Håkonssen ble båret over fjellet av de to birkebeinerne Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka i år 1205. Håkon Håkonssen berget livet, og ble etter hvert konge i Norge. Han fikk som konge slutt på borgerkrigene som herjet Norge på denne tiden. For å hedre denne stolte historien, må alle syklister som legger ut på Birkebeinerrittet bære med seg en ryggsekk med en vekt på 3.5 kg, for å symbolisere kongesønnen Håkon Håkonssen.

Mange varianter

Det arrangeres flere varianter av Birkebeinerrittet. Hovedarrangementet er det 86 kilometer lange rittet, men i tillegg til dette arrangeres også følgende:

  • Fredagsbirken (samme distanse som hovedrittet, men ble arrangert for å få plass til alle)
  • Ultrabirken (120 kilometer)
  • Halvbirken (41 kilometer)
  • Ungdomsbirken (16 kilometer)
  • Barnebirken (åpen for gutter og jenter mellom 0-11 år)

I tillegg kommer den såkalte “trippelen”. Dette er for de som fullfører alle grenene, både ski, løping og sykling.