arctic-race-of-norwayArctic Race of Norway er et Norsk etapperitt i landeveissykling, arrangert for første gang i 2013. Rittet er en del av Europatouren, og arrangeres i samarbeid med Amaury Sport Organization, som også arrangerer blant annet Tour de France og Vuelta a España.

Historie

Arctic Race of Norway har sitt utspring fra et annet sykkelritt, Tour de Andørja, som har blitt arrangert på Andørja i Troms siden år 2000. Tour de Andørja er ikke bare et landeveisritt, men har øvelser også innen terrengsykling, terrengløp og motbakkeløp. Det arrangeres også kunstutstillinger og lignende i forbindelse med arrangementet.

Arrangørene av tour de Andørja gikk også med større ambisjoner, og da TV2 tok kontakt med Knut Erik Dybdal og Ole Skardal fra Andørja Sportsklubb, begynte brikkene å falle på plass. De ble satt i kontakt med Amaury Sport Organization, som kom på befaring for å se på potensielle etapper i Nord-Norge. ASO ble fascinert av den spektakulære naturen, og konkluderte med at de ønsket å samarbeide om prosjektet. Etter at sponsorer, med Statoil i spissen, falt på plass, samt bevilgninger fra Nordland og Troms fylkeskommune, kunne første utgave av Arctic Race of Norway gå av stabelen i 2013. Med TV-kanaler som Eurosport med på laget, ble første utgave av rittet kringkastet i hele 110 land.

Trøyer og vinnere

Det konkurreres om 4 ulike trøyer i rittet:

  • Blå trøye: Sammenlagtvinner, sponset av Statoil
  • Hvit trøye: Beste rytter under 25 år, sponset av Statoil
  • Grønn trøye: Poeng, sponset av Sparebank Nord-Norge
  • Rød trøye: Klatrepoeng

Som i de fleste andre sykkelritt er det sammenlagttrøya som henger høyest. I løpet av de fire årene Arctic race of Norway har blitt arrangert, har følgende ryttere stukket av med den blå trøya:

  • 2013: Thor Hushovd, Norge
  • 2014: Steven Kruijswijk, Nederland
  • 2015: Rein Taramäe, Estland
  • 2016: Gianni Moscon, Italia

I tillegg til trøyene er det også pengepremier og stor prestisje å hente ved å vinne etapper, lagkonkurransen og å bli kåret til etappens mest aggressive rytter. Pengepremier kan også vinnes på http://www.ace-ten.com/nb/, men trøyer blir det nok dårlig med…